Korte berichten van het stadsbestuur Geel

Winterwandeling ‘De Merodekes’ 

Op zondag 27 maart kan je gratis deelnemen aan de winterwandeling in de Vallei van de Grote Nete. De wandeling kreeg het thema ‘De Merodekes’ mee en start om 14u aan het Vissershuis, Veerleseweg 34 in Zammel. Onderweg krijg je een gratis proevertje aangeboden.

 

Heeft de familie de Merode banden met Geel? Zeker. Het Gasthuismuseum St.-Dimpna pronkt immers met twee van de mooiste kunstwerkjes van Geel: De Merodekes, twee schitterende 16de eeuwse schilderijen met de afbeeldingen van Hendrik de Merode en zijn vrouw Francisca Van Brederode. Voorheen waren ze veilig opgeborgen in het secreet in de Sint-Dimpnakerk. Nu behoren ze tot de permanente tentoonstelling van het museum. Daarnaast vinden we in de Sint-Dimpnakerk het praalgraf van Baron Jan III de Merode en zijn vrouw Anna Van Gistel. De maker van dit renaissancegraf is Cornelis de Vriendt, die ook het stadhuis van Antwerpen ontwierp. Op schattenjacht ga je echter niet. Je bewandelt onder begeleiding een deel van het wandelnetwerk de Merode, waarin ook een deel van Geel is opgenomen. De knooppunten en de gids voeren je langs één van de meest pittoreske plekjes van dit netwerk.

 

Netheidsverantwoordelijken houden Geel proper

De Geelse gemeenteraad keurde een reglement goed om particulieren die zwerfvuil opruimen te belonen. Een netheidsverantwoordelijke kan jaarlijks een waardebon van 30 euro verdienen in ruil voor het opruimen van een vast traject. Vorig jaar keurde de gemeenteraad al een reglement goed dat verenigingen toelaat om zwerfvuilacties te organiseren. Nu komen daar dus ook individuen bij.

 

De persoon die in aanmerking wil komen voor een waardebon, gaat het engagement aan om minstens drie keer per jaar eenzelfde traject van minstens 500 meter op te ruimen. Kinderen jonger dan 14 jaar komen niet in aanmerking. De stad stelt een toezichter aan om de zwerfvuilopruimingen op te volgen. Het ingezamelde zwerfvuil wordt na afspraak door de stadsdiensten opgehaald. Het stadsbestuur hoopt dat dit reglement een bijdrage zal leveren in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten.

 

Fotowedstrijd ‘Palmenmarkt’

Dit jaar zal Palmenmarkt voor de laatste keer doorgaan in de vertrouwde opstelling. Na Palmenmarkt zal de markt immers heraangelegd worden, in het kader van het stadsvernieuwingsproject Gheelodroom. Om dit in de verf te zetten, organiseert het stadsbestuur een fotowedstrijd. De drie beste foto's vallen in de prijzen, telkens in de vorm van cadeaubons: de eerste prijs bedraagt 350 euro, de tweede prijs 250 euro en de derde prijs 200 euro. Het volledige reglement vind je terug op www.geel.be.

Woonzorgcentrum zoekt zomerstudenten voor onderhoud

OCMW Geel zoekt zomerstudenten voor het onderhoud in woonzorgcentrum Wedbos tijdens de maanden juli en augustus. Je moet minimum 16 jaar oud zijn op de datum van indiensttreding. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen kinderen van personeelsleden en andere kandidaten. Bovendien wordt gewerkt met een beurtrol: studenten die reeds bij het OCMW gewerkt hebben, worden achteraan de lijst gezet.

De aanstelling gebeurt in volgorde van ouderdom, via een ritssysteem (evenveel jongens als meisjes). Gelieve bij je kandidatuurstelling je geboortedatum te vermelden en alle beschikbare periodes in de maanden juli en augustus op te geven, tijdens de welke je wenst te werken. Deze periodes moeten minimaal 14 dagen bedragen. Je sollicitatie moet voor 15 april schriftelijk overgemaakt te worden aan de Voorzitter van het OCMW, JB Stessensstraat 69, 2440 Geel.

 

Aperitiefconcert muziekacademie

Op zondag 27 maart kan je om 11u gaan luisteren naar het aperitiefconcert ‘Van weemoedig tot opgewekt’. Het concert wordt verzorgd door leerkrachten van de Academie voor muziek, woord en dans en staat geprogrammeerd in de concertzaal van de academie. De toegangsprijs bedraagt 6 euro. Gezinnen betalen 12 euro. Wie jonger is dan 18 jaar mag binnen voor slechts 3 euro.